Η Γη κινδυνεύει! Σώστε τη!


Την Τρίτη 5 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 10 το βράδυ κλείσαμε όλοι για δέκα λεπτά τα φώτα των σπιτιών μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικολογική κρίση που περνάει ο πλανήτης μας, η Γη. Όλοι; Όταν βγήκα στη βεράντα μου περιμένοντας όλους τους ευαισθητοποιημένους Αθηναίους να κάνουν το ίδιο συνειδητοποίησα πως ήμουνα μόνη μου. Παρ΄ όλα αυτά τα δημόσια κτήρια όπως η Βουλή, είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι. Ας ελπίσουμε ότι η ελλιπής ενημέρωση γύρω από το θέμα, ήταν η αιτία που ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και όχι η αδιαφορία.
Την ίδια στιγμή που στο Χαϊλιγκενταμ της Γερμανίας, οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων χωρών είχαν συγκεντρωθεί(αυτό δε σημαίνει ότι ενδιαφέρονται πραγματικά ), με ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συνδιάσκεψης το οικολογικό, εμείς εδώ αρνούμαστε να αντικρίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μία φυσική διαδικασία απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στη Γη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων(π.χ. καυσαέρια). Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία ενδέχεται μέχρι το 2100 να αυξηθεί κατά 1,4% εως 5,8%. Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 15 εώς 95 εκατοστά.
Έτσι απειλούνται από πλημμύρες πολλές μεγάλες πόλεις(Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη κ.α.) ενώ με το λιώσιμο των πάγων θα αλλάξει η σύσταση του νερού των ωκεανών, κάτι που αναμένεται να έχει και συνέπειες στο κλίμα.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα στις μέρες μας είναι η λειψυδρία. Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε συστήματα αποχέτευσης, ενώ το 2025 αν δεν έχει αλλάξει η κατάσταση το 50% του ανθρώπινου πληθυσμού θα βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα έλλειψης νερού.
Συν τις άλλοις, παγκοσμίως έχει χαθεί το 50% των υδροβιότοπων, ενώ το 20% φυτών και ζώων απειλείται με εξαφάνιση ή έχει εξαφανιστεί ήδη. Ακόμα, κάθε χρόνο χάνεται το 2,4% των δασών της Γης. Αν συνεχιστεί ο τωρινός ρυθμός καταστροφής των δασών πολλές χώρες δεν θα διαθέτουν καθόλου δάση στα επόμενα 50 χρόνια.
Ένας άλλος παράγοντας που συντελεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η υπερβολική συγκέντρωση των απορριμάτων . Τα κρυμμένα σκουπίδια που δημιουργούνται κατά την παραγωγή των προϊόντων αυξάνουν εντυπωσιακά το πραγματικό τους βάρος. Έτσι το βάρος μιας οδοντόβουρτσας υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν 1,5 κιλό, ενός Η/Υ 1500 κιλά ,ενός κινητού 75 κιλά και ενός χρυσού δαχτυλιδιού 2000 κιλά.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς για να αντιμετωπίσουμε την τωρινή αλλά και την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος; Να μερικές λύσεις που μπορεί ο καθένας ο από εμάς να εφαρμόσει στην καθημερινή τους ζωή:
1. Ανακυκλώστε όσα υλικά μπορούν να πεταχτούν στους ειδικούς κάδους.
2. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα όσο ασχολείστε με διάφορες εργασίες,
3. Να ποτίζετε τις γλάστρες με ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο και κατά προτίμηση τις απογευματινές ώρες.
4. Χρησιμοποιήστε ακριβώς όσο νερό χρειάζεστε στο μαγείρεμα.
5. Μη ξεχνάτε τους φορτιστές στη πρίζα.
6. Να σβήνετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
7. Τοποθετήστε γλάστρες και φυτέψτε δέντρα στις αυλές στις ταράτσες συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της θερμοκρασίας.
8. Αντικαταστήστε τους κανονικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς.
9. Προτιμήστε το φυσικό αέριο και ιδιαίτερα για τη θέρμανση του σπιτιού σας.
10. Να χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι τα Ι.Χ.

Ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στη σωτηρία του πλανήτη.


Λίνα Ζιργάνου 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
Λένια Κλώσσα-Σωτηρίου 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
Νάσια Στραβοσκούφη-Καλαμάκι 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
Νεφέλη Μπίρμπα-3ο Ε. Γ. Αιγάλεω
Αντωνία Κληρονόμου-3ο Ε. Γ. Αιγάλεω