Συνέντευξη Locomondo


Πότε άρχισαν όλα και ποια η αιτία που ξεκινήσατε με αυτή τη μουσική;

Η πρώτη μας γνωριμία έγινε το 2001 σαν συγκρότημα. Το 2003 ιδρύσαμε το συγκρότημα όπου και βγήκε το πρώτο μας single “Locomondo”. Η μπάντα ήθελε κάτι διαφορετικό από αυτή τη μουσική που παίζεται στην Ελλάδα, μια μουσική γιορτής που δεν υπήρχε. Άρεσε σε όλους και η Ska και η Reggae και παίξαμε αυτό.

Κάθε καλοκαίρι στήνονται συναυλίες με 50 έως και 100 ευρώ, εσείς όμως επιμένετε φθηνά όλο το χρόνο. Πώς κι έτσι;

Προσπαθούμε. Δεν είναι πάντα εφικτό. Για κάποια μέλη του συγκροτήματος είναι μόνο αυτή η δουλειά τους. Στα φεστιβάλ ας πούμε δεν μπορείς να επηρεάσεις για την τιμή ή σε κάποιες συναυλίες ας πούμε. Προσπαθούμε και το παλεύουμε με χαμηλές τιμές. Ή ακόμα δίνουμε και κάποιες συναυλίες τζάμπα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το καινούργιο σας CD και ποια είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια;

Το καινούργιο μας Cd είναι το Me wanna dance. Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο. Το κάθε κομμάτι έχει κάτι διαφορετικό. Το τρομερό σ’ αυτό το CD ήταν οι συνεργασίες με άτομα που θαυμάζεις και σ’ αρέσουν, που ήταν κάτι μη προγραμματισμένο και έκατσε! Είναι όλα πολύ ωραία, δε βάζουμε ένα κομμάτι έτσι, που να μη μας αρέσει, άλλωστε τα περισσότερα κομμάτια τα παίζουμε πριν βγουν στον δίσκο για να δούμε την αντίδραση του κόσμου.

Πως είναι μια μέρα σας;

Είναι διαφορετική για κάθε μέλος του συγκροτήματος και ανάλογα με την περίοδο. Τώρα ας πούμε έχει τρέξιμο με τις συναυλίες, για το καινούργιο μας CD, η συνέντευξη που σου δίνω τώρα!! Δηλαδή ο χρόνος διασκέδασης μειώνεται. Αλλά όλα αυτά είναι πράγματα που μας αρέσουν, κάτι το φανταστικό. Δεν παίζουμε για να παίξουμε, παίζουμε γιατί μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Είναι ένα-δύο άτομα που δουλεύουνε σε πρωινή δουλειά αλλά οι υπόλοιποι ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκρότημα.

Σε πολλά τραγούδια συμπεριλαμβάνεται και πολιτικούς στίχους. Θέλετε να μοιραστείτε τις ιδέες σας με το κοινό;

Γενικά.. δεν είναι πολιτικοί οι στίχοι μας. Δεν είναι για να κατηγορήσουμε αυτό είναι κακό ή αυτό είναι καλό, σπάσε την τηλεόραση ή βγες στο δρόμο. Μιλάμε για γενικές καταστάσεις, είναι περιγραφικά, δεν προτρέπουμε κάποιον ή κάποια να κάνει κάτι. Δεν είναι ας πούμε όλα τα τραγούδια μόνο για τον έρωτα και την αγάπη. Προσπαθούμε να δει ο κόσμος αυτά που γίνονται γύρω του και να τον ευαισθητοποιήσουμε. Ας πούμε ότι κάνεις μια βόλτα στην Αθήνα. Ε, θα φρικάρεις, αυτό που βλέπεις σε κάνει να γράψεις. Ένα τραγούδι που οι στίχοι του είναι από καταστάσεις που ζει ο καθένας μας ή του κάνει εντύπωση, είναι για αν έρθεις σε επαφή με την πραγματικότητα.

Πριν από λίγο καιρό με εντολή εισαγγελέα αποσύρθηκαν κάποια έργα από μια έκθεση. Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί μπορούν να παρεμβαίνουν στην τέχνη;

Πιστεύω ότι η λογοκρισία δεν είναι καλό πράγμα. Οποιαδήποτε μορφή λόγου και έκφρασης πρέπει να είναι ελεύθερη. Κάθε καλλιτέχνης προσπαθεί αν βγάλει αυτά που σκέφτεται, να τα βγάλει προς τα έξω να τα δει ο κόσμος. Όποιος δεν θέλει ας μη πάει να το δει.

Πιστεύετε ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν σχέση με τον πολιτισμό;

Χμμ.. Κοίτα σίγουρα στην πολιτική σκηνή όπως και σε όλους τους χώρους υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν και καλά πράγματα. Πιστεύω πως σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν πράγματα, και σίγουρα κάποιος πολιτικός θα ενδιαφερθεί. Δεν μπορώ να αναφέρω κάποιον συγκεκριμένο. Γενικά είμαστε πολιτικά ευαίσθητοι αλλά δεν είμαστε χρωματισμένοι στα πάντα.

Άμα είχατε την δυνατότητα να γράφατε ένα τραγούδι που θα το άκουγε όλος ο κόσμος, τι θα θέλατε να έχει μέσα αυτό;

Νομίζω ότι τα τραγούδια που το κάνουν αυτό έχουν να κάνουν με τη διαχρονικότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την απήχηση που θα έχει ένα κομμάτι. Γι’ αυτό όπως σου είπα και ποιο πριν, εμείς πριν από ένα CD παίζουμε τα κομμάτια για να δούμε την αντίδραση του κόσμου. Πάντως αν το θέσουμε θεωρητικά ένα τραγούδι που θα το άκουγε όλος ο κόσμος θα είχε σίγουρα ένα θετικό μήνυμα. Ας πούμε ότι το One Love του Bob Marley θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο εθνικός ύμνος κάθε χώρας.

Κάνει τελικά κρύο στην Ελλάδα;

Χε, χε με την έννοια που έχουμε γράψει το τραγούδι όχι, δεν κάνει κρύο στη Ελλάδα χειμώνα-καλοκαίρι

Στέλλα Τζαβάρα
Μουσικό Λύκειο Παλλήνης