Ποιοι ειμαστε

Το Δίκτυο Αυτόνομων Μαθητικών Σχημάτων είναι μία νέα συλλογικότητα στην οποία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα.
Ο λόγος που μας οδήγησε στη συσπείρωση των δυνάμεών μας στο Δίκτυο είναι η ανάγκη να εναντιωθούμε στην κατάσταση που βιώνουμε ως μαθητές μέσα στα σχολεία και την κοινωνία ευρύτερα. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πλήρως επικεντρωμένο στις εξετάσεις και τα διαγωνίσματα, μετατρέποντάς μας σε κυνηγούς βαθμών και καλών αποτελεσμάτων. Πολύωρα και πολυδάπανα μαθήματα σε φροντιστήρια συμπληρώνουν το παζλ της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μας οδηγούν σε μια ζωή χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς χρόνο να διασκεδάσουμε, να ερωτευτούμε, να δημιουργήσουμε.
Απ’ την άλλη βέβαια η πολιτιστική πρόταση της εποχής, τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια και η μουσική «φαστ φουντ», οι εκπομπές και τα έντυπα που μας ενημερώνουν με κάθε ακρίβεια ποιον κοίταξε με νόημα η μεγάλη σταρ όταν βρισκόταν στο μπακάλικο, απέχουν πολύ από τη δική μας αντίληψη για τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση.

Οι κάμερες στους δρόμους που παρέα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας (με το χέρι στη σκανδάλη) μας κοιτούν αγριεμένα, η καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων μέσα κι έξω απ’ τα σχολεία, η μόνιμη απειλή ενός νέου πολέμου και η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η άποψη που θέλει όλα να μετριούνται σε κέρδη και ζημιές, είναι προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε.
Και επειδή δεν θεωρούμε ότι η ιστορία σταματά κάπου εδώ, δεν τα παρατάμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν απογοητευόμαστε. Συντονίζουμε τις δυνάμεις μας και παλεύουμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Συμμετέχουμε στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και βαδίζουμε πλάι σε όσους διαλέγουν τη διεκδίκηση απ’ την υποταγή, τον αγώνα απ’ την αδράνεια, πλάι σε όσους επιλέγουν να ονειρεύονται και να αμφισβητούν.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες όλου του κόσμου.
Ταράζουμε την ησυχία όσων μας θέλουν φρόνιμους και συνετούς.
Διεκδικούμε έναν άλλο κόσμο.


ΔΙΚΤΥΟ: Από την Κομοτηνή ως τη Θεσ/κη και τη Λευκάδα ως την Αθήνα, την Πάτρα και την Κρήτη, μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα συντονίζουμε τη δράση μας με βάση τον κοινό μας σκοπό: να αλλάξουμε το σχολείο, να αλλάξουμε την κοινωνία, να αλλάξουμε τον κόσμο!
Αυτόνομων: Οι θέσεις μας και οι δράσεις μας είναι αποτέλεσμα ανοιχτών, αμεοσοδημοκρατικών συνελεύσεων όπου όλοι/ες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Όπου μέσα από διάλογο και τη σύνθεση διαφορετικών ιδεών προσπαθούμε να βάλουμε το δικό μας στίγμα στις εξελίξεις. Διότι οι συνειδήσεις πλάθονται, δεν υπαγορεύονται από πεφωτισμένους καθοδηγητές!
Μαθητικών: Τα προβλήματα της εκπαίδευσης ξεκινούν από τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Από τη μετατροπή του σε εξεταστικό κέντρο στο οποίο η ολόπλευρη γνώση, η απελευθερωμένη από συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις είναι καθημερινά στο απουσιολόγιο. Ένα τέτοιο σχολείο δεν μας καλύπτει και είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε. Διότι είμαστε πολύ μικροί μόνο για να μην έχουμε όνειρα κι ελπίδες αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι για να αγωνιζόμαστε και να αλλάζουμε ό,τι δεν μας αρέσει.
Σχημάτων: Δρούμε στη βάση σχημάτων σε σχολεία και περιοχές. Μας αφορούν τόσο τα συγκεκριμένα προβλήματα ενός σχολείου, ενός δήμου όσο και τα ευρύτερα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε μέσα από τη δικτύωση μας με τα άλλα σχήματα.